Videos

Helsingborg flyttar in och utvärderar (S01E13)

Efter en intensiv vecka är det dags för utvärdering. #hbgflyttarin är mer ett startläge än en slutpunkt, alltså måste vi reflektera och tänka efter. Vi går igenom avsnitt för avsnitt och diskuterar erfarenheter och drar slutsatser. Den här posten är också ett startläge. Låt diskussionen börja.

Bildcred: creative commons licensed (BY) flickr photo by Lars Lundqvist, @arkland_swe

Helsingborg flyttar in med Thomas Hartman – Region Västerbotten (S01E12)

Ikväll flyttar vi in till Region Västerbotten. Det kanske kan låta lite knasigt, men är egentligen helt rimligt. För här huserar nämligen kommunikationschef Thomas Hartman – en riktigt rock ‘n roll-artist i kommunikationsbranschen. Häng med på ett snack i raketfart om hur Almedalen passar perfekt in i en väl genomtänkt, och stor, strategi. Vi startar kl 17:30

Bildcred: En bild från uppsnacket – creative commons licensed (BY) flickr photo by Ingela Hjulfors Berg, @hjulforsberg

Helsingborg flyttar in med David Mothander – Google (S01E11)

Självklart måste vi flytta in i självaste Almedalen-dalen. Med SVTs traditionella trekamerastudio i bakgrunden riggade vi upp vår bärbara trekamerastudio och funderade lite över likheter och skillnader. Mer om det i vår sammanställning på lördag.

Centralpunkten för dagens tidiga sändningen är Googles David Mothander, ansvarig för samhällsfrågor i norden. Få har så många, och så tydliga idéer om hur samhället och internet växer ihop. En sann inspiratör.

Så när det visade sig att vi för en gång skull hade strul med tekniken (vi misstänker störsändare från SVT;) så bestämde vi direkt att göra omprova. Men eftersom David precis var på väg att lämna ön kör vi fortsättningen i en Google Hangout istället – ett par timmar senare…

Bildcred: creative commons licensed (BY) flickr photo by Björn Falkevik, @bjornfalkevik

Helsingborg flyttar in med Cecilia Christersson – Malmö Högskola (S01E10)

Cecilia Christersson är prorektor (rektors ställföreträdare) på Malmö Högskola. Hennes idéer om det lärande samhället, om internets betydelse för utbildningen, om hur vi lever och tänker i en digital värld, om livet, universum och allt – är underbara att lyssna till. Vi kan prata i timmar, men vi ska försöka begränsa oss. Det ska ju bli TEDxAlmedalen om en liten stund på den här fantastiska platsen…

Bildcred: creative commons licensed (BY-NC-ND) flickr photo by Johan Lange

Helsingborg flyttar in med Måns Adler – Bambuser (S01E09)

Måns Adler, Bambusers grundare, med en drone i bakgrunden möter Joakim Jardenberg med en internetlåda i bakgrunden när Helsingborg flyttar in i FKDV-huset. Vi pratar så klart om hur live-video ska göra världen till en bättre plats, men också om hur gott det är att ha en stor jobbfamilj omkring sig. Som alltid med Måns; innerligt och klokt.

Bildcred: creative commons licensed (BY-SA) flickr photo by Robin Danehav, @danehav | Lars Lundqvist, @arkland_swe | Cheyenne Olander @cheyenneolander | Jonny Von Wallström, @vonwallstrom

Helsingborg flyttar in med Johanna Frelin – Hyper Island (S01E08)

Med en ljuvligt minglande publik hos Svenska Möten på hamnplan satt vi på en liten scen och pratade om lärande och avlärande. Kvällens gäst var Johanna Frelin, VD på Hyper Island och helt fantastiskt smart. Men också konkret, så det här var det överlägset matigaste inslaget hittills. En manual för hur du kan arbete med din organisation, om framtidens arbetsplats och morgondagens talanger. Och med en utsträckt hand till Helsingborg.

Bildcred: creative commons licensed (BY-SA) flickr photo by Kim Svensson, kim@fkdv.se

Helsingborg flyttar in med Anna-Karin Hatt – Regeringen (S01E07)

Så tog IT-minister Anna-Karin Hatt plats i s(t)olen. Almedalen visade sig från sin vackraste sida när vi diskuterade stort och litet om internet i Sverige. Konkreta tips på vad vi kommuner borde göra, och vad vi i Helsingborg lovar att göra. Och så klart, varför vissa i regeringen inte pysslar med sociala medier.

Bildcred: creative commons licensed (BY-SA) flickr photo by Kim Svensson, kim@fkdv.se

Helsingborg flyttar in med Eva Hamilton – SVT (S01E06)

Det första av två möten i Hälsodalen, en oas mitt i Visby. Först ut är Eva Hamilton, VD för SVT. Efter åtta år på posten slutar hon i november, men samtalet handlade mycket mer om medieutvecklingen över tid. Vad har egentligen hänt på åtta år, och vad har internet betytt för public service.

Bildcred: creative commons licensed (BY-SA) flickr photo by Kim Svensson, kim@fkdv.se

Helsingborg flyttar in med Magnus Höij – Internetworld (S01E05)

Idag satt vi mitt på Stora torget i Visby och språkade med Mr Internet himself – chefredaktören för Internetworld. Magnus Höij är oftast den som håller i intervjun, som modererar samtalet, som får andra att skina. Men nu sitter han i centrum och ska bjuda på all sin klokskap. Och berättar lite mer om vad som ska hända nu, när han går vidare och blir vd för Svenska Teknik & Designföretagen.

För första gången fick vi också lite tekniska problem, när appen i iPad kraschade. Därför är det här samtalet delat på två klipp. Se det som en liten kaffepaus i mitten ;)

Bildcred: creative commons licensed (BY-SA) flickr photo by Ziggy Creative Colony

Helsingborg flyttar in med Isabella Löwengrip – Blondinbella (S01E04)

På en bänk i Almedalen, med havet i ryggen, pratar vi internet med Isabella Löwengrip Spångberg. Fortfarande kanske mest känd som Blondinbella är hon en av Sveriges starkast lysande internetstjärnor – och jag vet att vi har mycket att lära av henne.

Bildcred: creative commons licensed (BY) flickr photo by @bjornfalkevik